Kunić na toskanski način
Sastojci
za 6 osoba
1 Promess domaći kunić
50 ml maslinova ulja
300 ml Pasirane rajčice
ZA MARINADU
100 g mrkve
100 g luka
100 g celera
2 češnja češnjaka
500 ml crnog vina
2 žlice vinskog octa
200 ml vode
2 lista lovora
1 Feferoni
1 žlica Vegete
100 g borovnica
Priprema
1.
Mrkvu, luk, celer i češnjak narežite na manje komadiće, prelijte vinom, octom i vodom. Dodajte lovor, feferon i Vegetu.
2.
Tako pripremljenu marinadu kuhajte par minuta i ohladite. Dodajte borovnice i sve skupa prelijte po kuniću narezanom na komade. Ostavite marinirati u hladnjaku 6 do 8 sati ili preko noći.
3.
Kunića izvadite iz marinade, povrće procijedite, a tekućinu sačuvajte.
4.
Na zagrijanom maslinovu ulju popecite meso kunića, dodajte povrće i pirjajte poklopljeno oko sat vremena uz povremeno podlijevanje tekućinom od mariniranja i po potrebi vodom.
5.
Meso izvadite, a povrće propasirajte. Meso i povrće vratite u tavu, dodajte passatu i sve zajedno pirjajte još oko 20 minuta.
Posluživanje
Kunić na toskanski poslužite uz kuhanu palentu, tijesto, njoke ili krumpir.
Savjet
Ako ne volite jako začinjeno jelo, feferon izvadite nakon mariniranja.