Jetrica na saft
Sastojci
I način
70 dag pilećih jetrica Promess
10 češnja češnjaka
sol, papar
ulje i maslac
Jetrica treba temeljito ocistiti da bi bila ukusna. Koristite svježa Promess jetra, dobro ih operite, zatim odvojite srce od ostatka jetrice. Odstranite višak masnoća i žilica kod srca, i srca presijecite dužinom, te odstranite crne komadice jer oni daju gorcinu jetrici.Ostali dio jetrice presjecite na vise sitnijih komadica i isto tako odvojite žilice i masnoću na njima. Tako pripremljenu jetricu stavite u cjediljku i operite pod mlazom vode…pustite da se iscijede. Jetrica moraju biti sjajna i cvrsta, ako ima mrvljenih komada bacite ih. U posudi u kojoj ih pržite stavite zlicu ulja i malo maslaca. Na dovoljno zagrijano ulje-maslac stavite jetrica i srca, te odmah miješajte tako da se jetrica zapeku sa svih strana (cca 3 minute). Češnjak (bijeli luk) očistiti i narezati na ploškice, pa ga preliti sa malo ulja da ne oksidira. Na zagrijano ulje staviti jetrica kad izgube sirovu boju, dodajte bijeli luk narezan na ploškice. Posolite popaprite. Nek se tako dinstaju nekih 15-tak minuta, povremeno miješajući još koju minutu dok češnjak ne omekša i požuti. Ne smijete pretjerati jer jetrica brzo postanu prepečena. Ovako su brzo gotova i fina možda baš zato jer nema puno začina. Ovaj saft sa uljem maslacom i češnjakom je jako fin za točanje.
sol, papar
II način
50 pilećih jetrica Promess
3 kapule (crveni luk)
sol, papar
Pileća jetrica dobro očistiti, od žilica, narezati na sitnije. Dinstati kapulu da lijepo uvene (dodaj soli i mrvicu šečera dok se dinsta). kad kapula lijepo dojde dodati jetrica i nek se dinstaju na kapuli (luku) dok ne promijene boju cca 15-20 minuta, ne da pregore treba paziti. Ako volite da su mekana fina dovoljno je i 15 minuta., no neki vole malo jača onda ih dinstajte malo duže na luku, ali ne predugo.Kada tekućina ispari dobije se prefini saft i pri kraju posoli i popari. Dobijemo fina mekana jetrica i fini saft koji je odličan uz palentu, rižu, pire ..
III način
50 pilećih jetrica Promess
2 glavice kapule
crvena slatka paprika
1 žlica pirovog brašna ako želite više umaka
1-2 žlice vina ili viskija
malo temeljca za podlijevanje
2-3 režnja bijelog luka (češnjaka)
Sitno narezati 2 velike bijele kapule i polagano dinstati na maslacu (u woku),
Nasjeckati 2 režnja češnjaka i dodati na kapulu,
Kada kapula bude skroz mekana dodati očišćena jetrica isto sitnije narezana, a jetrica pržiti tako da dobiju lijepu boju, smanjiti vatru i malo ih ostaviti da se dinstaju. Dodati jednu veliku žličicu crvene paprike i dobro promješati na visokoj vatri.
Dodati jednu do dvije velike žlice vina ili viskija i jos par minuta ostaviti na laganoj vatri. Popapriti, posoliti na kraju. Ako želite možete ali i ne morate dodati temeljca, u slučaju da želite više safta. Sve skupa dinstamo nekih 15-ak minuta ne duže. Možete dodati i pivo umjesto vina…
Poslužimo ovakva jetrica uz pire krumpir, rižu kus-kus ili palentu, salatu od cikle, zelenu salatu od kupusa(zelja) ili po vašoj želji.. Kako mi volimo najviše rižu kao prilog….