Sviježa pileća jetrica

18,00 kn

Kategorija: Oznaka:

Opis

JETRICA 18,00KN/KG

RECEPT:

Jetrica na saft

Sastojci

I način

70 dag pilećih jetrica Promess
10 češnja češnjaka
sol, papar
ulje i maslac

Jetrica treba temeljito ocistiti da bi bila ukusna.  Koristite svježa Promess jetra, dobro ih operite, zatim odvojite srce od ostatka jetrice. Odstranite višak masnoća i žilica kod srca, i srca presijecite  dužinom, te odstranite crne komadice jer oni daju gorcinu jetrici.Ostali dio jetrice presjecite na vise sitnijih  komadica i isto tako odvojite žilice i masnoću na njima. Tako pripremljenu jetricu stavite u cjediljku i operite pod mlazom vode…pustite da se iscijede.  Jetrica moraju  biti sjajna i cvrsta, ako ima mrvljenih komada bacite ih.  U posudi u kojoj ih pržite stavite zlicu ulja i malo maslaca.  Na dovoljno zagrijano ulje-maslac stavite jetrica i srca, te odmah miješajte tako da se jetrica zapeku sa svih strana (cca 3 minute). Češnjak (bijeli luk) očistiti i narezati na ploškice, pa ga preliti sa malo ulja da ne oksidira.  Na zagrijano ulje  staviti jetrica kad izgube sirovu boju, dodajte bijeli luk narezan na ploškice.  Posolite popaprite. Nek se tako dinstaju nekih  15-tak minuta,  povremeno miješajući još koju minutu dok češnjak ne omekša i požuti. Ne smijete pretjerati jer jetrica brzo postanu prepečena. Ovako su brzo gotova i fina možda baš zato jer nema puno začina. Ovaj saft sa uljem  maslacom i češnjakom  je jako fin za točanje.
sol, papar

II način

50 pilećih jetrica Promess
3 kapule (crveni luk)
sol, papar

Pileća jetrica dobro očistiti, od žilica, narezati na sitnije.  Dinstati kapulu da lijepo uvene (dodaj soli i mrvicu šečera dok se dinsta). kad kapula lijepo dojde  dodati jetrica i nek se dinstaju na kapuli (luku) dok ne promijene boju cca 15-20 minuta, ne da pregore treba paziti.  Ako volite da su mekana fina  dovoljno je i 15 minuta., no neki vole malo jača  onda ih dinstajte malo duže na luku, ali ne predugo.Kada tekućina ispari  dobije se prefini saft i pri kraju posoli i popari.  Dobijemo  fina mekana jetrica i fini saft koji je odličan   uz palentu, rižu, pire ..

III način

50 pilećih jetrica Promess
2 glavice kapule
crvena slatka paprika
1 žlica pirovog brašna ako želite više umaka
1-2 žlice vina ili viskija
malo temeljca za podlijevanje
2-3 režnja bijelog luka (češnjaka)

Sitno narezati 2 velike bijele kapule i polagano dinstati na maslacu (u woku),
Nasjeckati 2 režnja češnjaka i dodati na kapulu,
Kada kapula bude skroz mekana dodati očišćena jetrica isto sitnije narezana, a jetrica pržiti tako da dobiju lijepu boju, smanjiti vatru i malo ih ostaviti  da se dinstaju.  Dodati jednu veliku žličicu crvene paprike  i dobro promješati na visokoj vatri.
Dodati jednu do dvije  velike žlice vina   ili viskija i  jos par minuta ostaviti na laganoj vatri.  Popapriti,  posoliti  na kraju.  Ako želite možete  ali i ne morate   dodati  temeljca,  u slučaju da želite više safta. Sve skupa dinstamo nekih 15-ak minuta ne duže. Možete  dodati  i pivo  umjesto vina…
Poslužimo  ovakva jetrica uz pire krumpir, rižu  kus-kus ili palentu, salatu od cikle, zelenu salatu od  kupusa(zelja) ili po vašoj želji.. Kako mi volimo najviše rižu kao prilog….

 

Sviježa pileća jetrica

Dodatne informacije

Težina 1 kg